PipesScannAR-FRANSA 2022
PROJE ADI: KAMU İŞLERİNDE ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK / BIM (Building İnformation Modeling) İNOVASYON İŞBİRLİĞİ PROJESİ
PROJE ORTAKLARI: FRANSA (Proje Sahibi), İTALYA, YUNANİSTAN, TÜRKİYE
PROJE BÜTÇESİ: 153,400 €
PROJE TÜRÜ: KA 220 VET (2021)
PROJE ÖZETİ:
BIM (Yapı Bilgi Modelleme) Yapı Teknolojilerini daha fazla geliştirmek zamandan, işçilikten ve maliyetten kazanmak için uygulanan bir teknolojik yöntemdir. Artırılmış gerçeklik, dijital ortamı dışa aktardıktan sonra BIM i anlamak için bir araçtır. OBJ ve DAE formatında model, öğretmenin BIM i tamamlayıcı olarak gerçekliği kullanma seçeneği vardır.
Bu inşaat öğrencilerinin hipotez kurmalarına, kontrol etmelerine, çalışmalarının uygunluğunu değerlendirmeye imkan tanır.Bu tecrübe ile alanında BİT ve Bayındırlık işleri, okulun Avrupa düzeyinde dijital bir uygulamanın gerçekleştirilebilmesi için bir proje inşa edilmesi gerekiyor (telefon ve tabletler için) Ayrıca sektörle ilgili herkesin girebileceği, değişikli ve ekleme yapabileceği bir uygulama olmalıdır. Mobil uygulamanın kullanımı, tanıtımı ve indirilmesi içinde bir web uygulaması olacaktır.
Proje sahibi Fransa, Okulumuz, Bursa İl MEM Arge birimi, Yunanistan ve İtalya’dan iki okul olarak yürüttüğümüz projenin ürünü olarak bir mobil uygulama tasarlanmaktadır. Mobil uygulama yazılımı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Arge Birimi tarafından yapılmaktadır. Okulumuz, İnşaat Teknolojileri Öğretmeni Bünyamin ALTINIŞIK’ın sorumluluğunda, proje ekibiyle birlikte projenin web sitesini hazırlamaktadır.Sitenin adresi www.pipesscannar.com dur. Önümüzdeki günlerde aktif hale gelecek web sitemizde Mobil uygulamanın tanıtımı ve kullanımı anlatılmaktadır. Ayrıca QR kod ile Apple store ve Google play den de akıllı cep telefonlarına indirilebilecektir.
Bu uygulamadan meslek liseli inşaat öğrencileri, tüm inşaat alt yapı sektör çalışanları, mimarlar, mühendisler, alt yapı müteahhitleri, ilgili kamusal kurumlar faydalanabilecektirler. Kullanıcılar cep telefonlarına indirecekleri mobil uygulama ile Artırılmış gerçeklik teknolojisi ve GPS verileri kullanılarak yer altındaki doğalgaz, su, kanalizasyon, elektrik, telefon, internet vs tüm yeraltı tesisatları görünür hale gelecektir.
Şantiyelerdeki kazı işlerinde, mevcut altyapı tesislerinin zarar görmesi oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Bu tür olumsuzlukları engellemek için artırılmış gerçeklik ile küresel konumlandırma sistemini (Global Positioning System-GPS) bütünleştirerek, altyapı tesislerinin CAD (Computer Aided Design) modelleri ile gerçek görüntülerin canlı videosunu birleştirmiştir. Böylece ekipman operatörü gerçek kazı şantiyesinde, altyapı tesislerinin sanal görüntülerini gerçek zamanlı görüntüleyerek kazının altyapı tesislerine zarar verilmeden yapılmasını sağlamaktadır.