BETON YOLLAR-ALMANYA 2006
PROJE ADI: YÜKSEK MUKAVEMETLİ BETONLAR VE BETON YOL TEKNOLOJİSİNİN GELİŞTİRİLMESİ
PROJE ORTAKLARI:
YURT İÇİ: TCK 14. BÖLGE MÜD. SİNTA BETON AŞ. İMO BURSA ŞUBESİ
YURT DIŞI: BERUFSCOLLEGE KÖLN/ALMANYA
PROJE BÜTÇESİ: 8.500 €
PROJE TÜRÜ: EXCHANGE 2006
PROJE ÖZETİ:
Yapıda kullanılan betonun, üretimi, taşınması, yerine dökülmesi ve korunması ve Beton yol yapımı ile ilgili olarak; teknik personelin yaptıkları işlemler, bilgi ve beceri seviyeleri, bu bilgi ve becerilerin teorik ve pratik olarak öğretilme şekil, yöntem ve teknikleri yerinde görülüp araştırılıp incelenecektir. Kazanılmış bilgiler Türkiye’de okulumuzda öğrencilere ve ilgili kurumlarda (T.C.Karayolları, Belediyeler ve beton üretim tesis ve denetim kurumlarında) görev yapan teknik personele öğretilecektir. LdV katma değeri olarak Ortak Zekânın kullanımı, kültürler arası diyalog ve Eğitimde eşitlik ve kalite boyutu geliştirilecektir.
Beton kalitesinin yapıdaki önemi çok büyüktür.Ülkemizin deprem kuşağında olması bu hususun önemini bir hayli artırmaktadır.1999 da yaşadığımız büyük deprem felaketinde, yıkılan binaların büyük bir çoğunluğunda uygun malzeme kullanılmadığı, betonun hazırlanması ve dökümünde gerekli teknik hususlara uyulmadığı görülmüştür.Personelin bu hususlarda yeterince eğitilmemesi ve bilinçlendirilmemesi büyük bir felakete yol açmıştır.
Asfalt yolun hammaddesinin petrol, dışa bağımlı ve geri dönüşüm sürelerinin çok fazla olması olumsuz bir etkendir. Ülkemizde Karayolu taşımacılığının fazla olması asfalt yollarda deformasyonlar oluşturmaktadır. Buda sürekli bakım gerektirmekte ve birçok ölümlü ve maddi hasarlı trafik kazalarına sebebiyet vermektedir.
Beton malzeme, asfalt malzemeye nazaran daha ucuz ve ülkemizde bol miktarda bulunmaktadır. Dayanımı yüksek ve uzun ömürlüdür. Bakım ve onarımı asfalt yollara oranla daha kolay ve ucuzdur. Tüm bu sebeplerin ülke ekonomimize büyük bir katma değer sağlayacağı muhakkaktır.
PROJE FAALİYETLERİ:
Proje Faaliyetlerimiz;
- Yabancı dil eğitimi, (kendi okulumuzda Almanca öğretmeni tarafından temel seyide eğitim.)
- Oryantasyon eğitimi, (kendi okulumuzda rehber öğretmenimiz tarafından)
- Türkiye’de ve ilimizdeki mevcut uygulamaların yerinde izlenmesi, Yerel ortaklarımızın bilgi birikimleri ve karşılıklı paylaşım,
- Değişim Programı Almanya Köln, 2 hafta
1. Hafta; Beton Teknolojisi eğitimi, Beton Laboratuarında deneyler yapılması,
2. Hafta;Beton üretimi yapan tesislerin gezilmesi
- Yapı- İnşaatların incelenmesi
- Beton yolların incelenmesi
- Türkiye’ye dönüş,
- Yurt dışı eğitim gezisinin değerlendirilmesi
- Kurum içi bilgi paylaşımı
- İl içi bilgi paylaşımı, yerel ortaklarımızı ziyaret
- Yerel basında bilgi paylaşımı
- Türkiye genelinde yaygınlaştırma faaliyetleri
Bu proje ile Almanya’da yapılan uygulama ile Ülkemizdeki uygulama karşılaştırılarak eksiklikler ve farklılıklar belirlenecektir. Gerek öğrencilerimiz ve gerekse sektör çalışanları bir eğitimden geçirilecektir. Ayrıca gerçekleştirilen değişimin sonucu LdV öncelikleri çerçevesinde, ülke genelinde ki Endüstri meslek liseleri yapı-inşaat bölümleri ile Internet’te web sayfamızda yayınlayarak ve ilgili kurum ve kuruluşlarda yapacağımız bilgilendirme toplantı ve eğitimleri ile konunun ülke genelinde yaygınlaştırılması sağlanacaktır.
Bu değişim projesi aynı zamanda diğer LdV (Yerleştirme -B-C) projeleri ne müracaat için de önemli bir gözlem ve inceleme niteliği taşıyacaktır. Proje hem Leonardo da Vinci programının genel önceliklerine hem de 2005-2006 teklif çağrısı önceliklerine cevap verecek nitelikte olduğu düşünülerek sunulmuştur.
Bünyamin ALTINIŞIK
Proje Koordinatörü